Výber náčinia pre dokonalé pečenie
Skôr ako začneme piecť, mali by sme sa zamyslieť, či máme k dispozícii správny plech, alebo pekáč na výrobu pokrmu.
Plech
Plech na pečenie je základným vybavením každej kuchyne a najlepšie z tepelne odolného materiálu s nepriľnavým povrchom. Nie je ale len jeden jediný plech. Ten vysoký je vhodný na pečenie chleba, mäsa a vysokých múčnikov a nízky na sušienky, alebo záviny. Potom sú tiež okrúhle plechy na koláče, iné na muffiny, makrónky a donuty. Dôležité je vybrať si správny rozmer plechu, aby vošiel do vašej rúry, alebo aby sa do neho zmestilo požadované množstvo cesta.
Pekáče
Pri výbere pekáča by sme mali brať do úvahy hlavne materiál, z ktorého je vyrobený, aj na povrchovú úpravu. Napríklad nerezové pekáče sa ľahko udržiavajú, liatinové sú odolné a pokrm v nich vydrží dlho horúci, smaltované vydržia aj niekoľko generácií a dokonale rozvádzajú teplo, silikónové s nepriľnavým povrchom, ale s horšou tepelnou vodivosťou a sklenené, vhodné na zapekanie a skladovanie pokrmov. Povrch pekáča môže byť nepriľnavý bez pripaľovania, alebo moderné keramické, ktoré sú odolné a môžu byť aj farebné.
Tvary, rošty a pokrievky
Pekáč by mal byť čo najviac vyplnený mäsom, inak sa šťava vyparí a pripáli. Na hus, kačicu a kurča sa hodí oválny tvar a na zemiaky, zapekané cestoviny a žemľovku hranatý.
Rošt sa umiestňuje na dno pre ľahké pečenie bez pripálenia, navyše má horúci vzduch prístup pod pečúce sa mäso a tým dochádza k rovnomernému pečeniu zo všetkých strán. A pokrievku využijete hlavne pri pečení v pare.
Nože
Teraz, keď je pokrm hotový, musíme ho s niečím nakrájať. Preto je tiež dôležitý výber kvalitného noža.
Keramický nôž
Keramická čepeľ nehrdzavie, potraviny sa na ňu pri krájaní nelepia, je veľmi ostrá a nie je potrebné ju brúsiť. Pri krájaní navyše zachováva v ovocí a zelenine vitamíny.
Nerezový nôž
Je pevný a extrémne odolný, preto je vhodný na krájanie mäsa, zeleniny, byliniek, skrátka všetkého.
Výber noža podľa druhu krájania
Menší nôž s kratšou čepeľou je určený na krájanie, lúpanie a vyrezávanie zeleniny a ovocia. Nôž s dlhou vrúbkovanou čepeľou dobre porciuje a krája chlieb, pečivo a buchty. Nôž s dlhšou úzkou čepeľou porciuje a krája mäso a ryby. A na záver kuchársky nôž s dlhšou a širšou čepeľou porciuje a krája väčšinu surovín od mäsa až po zeleninu.
Článok Výber náčinia pre dokonalé pečenie bol publikovaný 31. října 2017 v 23.15 v rubrike PR články. Autorom článku je Karolína Arnoštová. Pre diskusiu slúži komentáře (0).
Podobné články
- Zaostrené na rúry na pečenie 16.07.2013 15.45
- 5 vychytávok nielen pre vianočné pečenie 26.12.2014 08.00
- 4 novinky do kuchyne, ktoré vám uľahčia varenie a pečenie 29.09.2015 11.45
- Hravé varenie alebo čo potrebujete, keď ste v kuchyni s deťmi? 10.02.2015 12.00
- 5 tipov, ako si uľahčiť prácu v kuchyni 13.10.2015 12.00
Top 10
- Magnetické koreničky Mago5
- Moderné domové čísla
- Poschodové postele nie sú len pre deti
- Šťastný bambus prináša hojnosť do domu. Viete, ako sa o neho starať?
- Susedov strom - kto môže orezať jeho tieniace vetvy?
- Ozdoby na vianočný stromček s kryštálmi Swarovski
- Chňapky do kuchyne: ručne šité a maľované
- 3D plotové panely
- Aj detské izby sa riadia dizajnovými trendmi!
- Oceľové tyče: vlastnosti a rozsah použitia
Tagy
interiér Záhrada bývanie kuchyňa dekorácie kuchyne kreslo nábytok kúpeľňa