Oceľové tyče: vlastnosti a rozsah použitia

Oceľové tyče: vlastnosti a rozsah použitia

Oceľové tyče sú jedným z typov valcovaného kovu. Materiál má jedinečné technické vlastnosti, širokú funkčnosť použitia, vyznačuje sa trvanlivosťou a pevnosťou, vďaka čomu je žiadaný v mnohých oblastiach ľudského života.

Tyče majú rôzne tvary

Rovnoramenné – majú rovnakú šírku plôch. Sú považované za univerzálne a sú bežné v stavebníctve a strojárstve. Majú zvýšenú pevnosť pozdĺžneho prierezu a nízku hmotnosť. Tieto uhly sa ľahko spracovávajú – možno ich ohýbať, zvárať, vŕtať atď.

Nerovnomerné L-pásy – majú police rôznej šírky. Tieto profily sú relevantné pre špecifické úlohy, kde sa vyžaduje asymetria. Valcovaný výrobok vyrobený ohýbaním je vhodný na použitie v prácach bez prísnych požiadaviek na presnosť parametrov as malým zaťažením ložiska.

Rohy sú tiež kované a ohýbané. Rozdiel je viditeľný voľným okom, pretože ohýbané profily majú zaoblenú vonkajšiu hranu, zatiaľ čo kované majú zvar s jasným uhlom 90⁰.

Hlavným materiálom pre tyče pre strojárstvo a stavebníctvo je zvyčajne nehrdzavejúca, legovaná, uhlíková a pozinkovaná oceľ rôznych pevnostných tried. Hliníkové uholníky sa však niekedy používajú na stavbu lietadiel alebo chemický priemysel.

Okrem ohýbania sa profily vyrábajú valcovaním – za studena sa vyrábajú ľahšie a tenšie výrobky, za tepla – hrubé.

Vlastnosti použitia oceľových tyčí

Valcovaný kov je možné použiť v akomkoľvek podnebí a pozinkované výrobky znášajú šikmú vlhkosť a teplotný rozsah od –40 do +50 °C. Celý sortiment uholníkov je obľúbený v priemyselných oblastiach a možno ho použiť s inými oceľovými výrobkami – žľaby, nosníky, tvarovky, plechy atď. Uholníky ohýbania za studena sa používajú na výrobu a spracovanie krytov. Za tepla valcované hrubé – na nosné prvky a základy.

Dnes sa bez tyčí nezaobídete:

  • v stavebníctve – montáž podpier, rámov, stĺpov, podlahových krytín, striech, betonárskej výstuže, výstavba nadjazdov a mostov;
  • v strojárstve – konzoly, konštrukcie, rámy, konštrukcie karosérií, prvky železničných vozňov, celkové vybavenie (vrátane vojenských), kanály pre káble. Tenké rohy sú vhodné pre stroje;
  • v energetickom priemysle – podpery elektrického vedenia, solárne systémy atď. tovar;
  • v poľnohospodárskom sektore – stavby na stavbu sýpok, výťahov, síl, hangárov, prvky zariadenia pre zvieratá: kŕmidlá, maštale, ploty atď.

Oceľové L-tyče sú univerzálny oceľový výrobok so širokým spektrom použitia, ktorý sa vyznačuje pevnosťou, odolnosťou, spoľahlivosťou a jednoduchosťou spracovania.

Článok Oceľové tyče: vlastnosti a rozsah použitia bol publikovaný 9. října 2024 v 00.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...