Grilovacie brikety, cesta k lahôdkam na grile
Sponzorované odkazy:
Grilovanie patrí bezpochyby k letu a našťastie už nie je výsadou iba vlastníkov záhradiek, grilovať sa dá všade, napríklad aj na malom balkóniku. Treba sa len rozhodnúť, na čom sa bude grilovať a zabezpečiť potrebné vybavenie. Jednou z možností sa v tomto okamihu stávajú grilovacie brikety.
Grilovacie brikety
Grilovacie brikety možno dnes zohnať v rôznych formách, všetci výrobcovia sa však snažia zabezpečiť dlhý, stabilný žiar a aby pri ich spaľovaní nedochádzalo k produkcii nežiaducich látok. Brikety môžu byť lisované z rôznych materiálov.
Výhody a nevýhody brikiet
Ak sa rozhodujeme, na čom budeme grilovať, často si kladieme otázku, či siahnuť po briketách alebo po uhlí. Každý má asi svojho „obľúbenca“, napriek tomu však možno do istej miery objektívne hodnotiť a porovnávať.
Na slovenskom trhu je dostatok produktov oboch typov v zodpovedajúcej kvalite. Ak by sme sa potom zaoberali porovnateľnými vlastnosťami oboch typov, zistili by sme, že grilovacie uhlie je na tom o niečo lepšie. Hovorí pre to najmä obsah popola, ktorý je u brikiet vyšší, ďalším ukazovateľom je množstvo tzv. fixného uhlíka, ktorý zaručuje bezchybné horenie.
Grilovacie brikety sa môžu pýšiť aj výhodami, medzi ne patrí najmä jednoduchá manipulovateľnosť. Proces ich výroby totiž zaručuje, že budú v požadovanom tvare a veľkosti, a to takom, aby sa manipulácia čo najviac uľahčila. Ďalšou výhodou je, že vďaka zlisovania má briketa v porovnaní s uhlím vyššiu hustotu.
Ak porovnáme grilovanie pri použití brikiet s klasickým opekaním napríklad pri táboráku, môžeme si byť istí, že grilovanie je podstatne zdravšia cesta k chutnému pokrmu.
Kokosové brikety
K novším typom brikiet patria kokosové grilovacie brikety. Podľa ich názvu nie je ťažké odhadnúť, z akého materiálu sú vyrobené. K ich výrobe sú využívané zuhoľnatené šupky kokosových orechov, ich využívanie je tradičné v mnohých zámorských oblastiach. Využitím kokosových brikiet dodáme novú vôňu nášmu grilovaniu.
Nakupujte starostlivo
Ak sa chystáte na nákup grilovacích brikiet, dobre ponúkané výrobky prezerajte, ich kvalita je totiž dôležitá. Najväčším problémom, a to všeobecne u všetkých výrobkov určených na grilovanie, je niekedy vysoký obsah popola. Ten je pre grilovanie nevyužiteľný, navyše prináša rad nepríjemností, ako je prášenie spôsobujúce kontamináciu pokrmu alebo zašpinenie všetkého okolo.
Článok Grilovacie brikety, cesta k lahôdkam na grile bol publikovaný 8. listopadu 2013 v 07.30 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Šárka Rychtářová. Pre diskusiu slúži komentáře (0).
Podobné články
- Drevené brikety, alternatíva klasického kuriva 16.09.2013 06.15
- Údenie mäsa v pohodlí domova 30.11.2017 00.00
- Chcete sa aj na jeseň na záhrade zahriať? Kúpte si záhradný krb 02.10.2021 09.00
Top 10
- Magnetické koreničky Mago5
- Moderné domové čísla
- Poschodové postele nie sú len pre deti
- Šťastný bambus prináša hojnosť do domu. Viete, ako sa o neho starať?
- Susedov strom - kto môže orezať jeho tieniace vetvy?
- Ozdoby na vianočný stromček s kryštálmi Swarovski
- Chňapky do kuchyne: ručne šité a maľované
- 3D plotové panely
- Oceľové tyče: vlastnosti a rozsah použitia
- Aj detské izby sa riadia dizajnovými trendmi!
Tagy
interiér Záhrada bývanie kuchyňa dekorácie kuchyne kreslo nábytok kúpeľňa