Jedálenské taniere
Sponzorované odkazy:
Prvé zmienky o hrnčiarskom ume pochádzajú už z obdobia okolo roku 6000 až 4000 pred Kristom a zakladateľmi sú vyspelé kultúry Ďalekého východu. Taniere sa vyrábali pomocou tenkých valčekov, ktorými sa špirálovito obmotávalo základné dno, ďalšie valčeky sa skladali na tie pôvodné a lepili sa pomocou vody. Veľkým prínosom pre rozšírenie kuchynského a hospodárskeho riadu bol hrnčiarsky kruh na nožný pohon, ktorý sa objavil zhruba v roku 2300 pred Kristom. Začali sa vyrábať rôzne druhy a veľkosti misiek, jedálenské taniere rôznych hĺbok, hrnčeky a menšie vedrá. Glazúrovaný porcelán, vypaľovaný v peciach pri vysokých teplotách sa začal vyrábať na prelome 6. a 7. storočia v Číne. Tu sa objavili aj prvé maľované, glazúrované taniere. Výroba tanierov je spojená s kultúrou a spôsobom stolovania, ktorý sa začal rozvíjať ešte len na začiatku 16. storočia. Do Európy sa luxusný porcelán dostáva až v 17. storočí.
Trendom dnešnej doby sú taniere nezvyklých tvarov, farieb i materiálov. Dávno sú preč doby, kedy sa jedlo len z porcelánových, jednofarebných tanierov, alebo v lepšom prípade modrobielych, tzv. cibulákov.
Tvar
V poslednej dobe sa už upúšťa od módneho hitu malých štvorcových tanierov a opäť sa vracia späť k tanierom okrúhlym, oválnym alebo elipsovým. Klasikou aj napriek tomu zostávajú okrúhle taniere bielej farby, ktorými pri servírovaní nikoho neurazíte a na ktorých najlepšie vyniknú mäsité pokrmy, či netradične nazdobené dezerty. Rustikálny tvar s reliéfnym lineárnym dekorom predstavuje výrazný typ súčasného porcelánu pre domácnosť.
Materiál
Taniere sa najčastejšie vyrábajú z porcelánu a zo skla. Ďalšími materiálmi pre výrobu jedálenských tanierov sú: nerezová oceľ, drevo a plast. Sklenené taniere sú vyrábané v rôznych farebných prevedeniach a tvaroch. Môžu sa používať do mikrovlnnej rúry aj umývať v umývačke riadu. Ich celkový vzhľad pôsobí elegantne, moderne, vkusne a luxusne. Taniere z nerezu sú najviac využívané v reštauračných zariadeniach. V domácnostiach sa príliš neosvedčili, pretože ich údržba je náročnejšia.
Veľkost
Veľkosť tanierov je rôzna a rozlišuje sa podľa toho, čo na nich bude servírované. Priemer klasického taniera určeného pre servírovanie hlavného chodu je 20 cm. V súčasnej dobe na trhu existuje nepreberné množstvo rôznych typov tanierov, medzi ktoré patria napr. taniere: polievkové, dezertné, rybie, omáčkové, servírovacie.
Tanier je základom pokrmu a dopĺňa celkový aj chuťový dojem z jedla. Nezáleží na tom, či podlieha módnemu trendu, z akého materiálu je, najdôležitejšie však je, že vám z neho jedlo chutí.
Článok Jedálenské taniere bol publikovaný 21. ledna 2013 v 06.15 v rubrike Doplnky. Autorom článku je Ing.Šárka Jalčová. Pre diskusiu slúži komentáře (0).
Podobné články
- Jedálenské taniere v exkluzívnom prevedení 06.02.2013 16.30
- Jedálenské súpravy - taniere, hrnčeky a misky s nápadom 21.12.2012 15.15
- Tipy na originálny a praktický riad 27.12.2013 07.00
- Stolovanie 28.01.2013 06.30
- Riad s rastlinnými motívmi, ktorý musíte mať 04.07.2016 16.45
Top 10
- Magnetické koreničky Mago5
- Moderné domové čísla
- Poschodové postele nie sú len pre deti
- Šťastný bambus prináša hojnosť do domu. Viete, ako sa o neho starať?
- Susedov strom - kto môže orezať jeho tieniace vetvy?
- Ozdoby na vianočný stromček s kryštálmi Swarovski
- Chňapky do kuchyne: ručne šité a maľované
- 3D plotové panely
- Aj detské izby sa riadia dizajnovými trendmi!
- Oceľové tyče: vlastnosti a rozsah použitia
Tagy
interiér Záhrada bývanie kuchyňa dekorácie kuchyne kreslo nábytok kúpeľňa