Stolovanie

Tagy:  stolovanie, taniere, vidličky, nože, príbory, lyžice, poháre

Sponzorované odkazy:

Stolovanie

Podľa základnej definície sú kultúra a spôsob stolovania veľmi úzko spojené s výrobou riadu, spôsobom prípravy pokrmov a v neposlednom rade s výrobou nábytku.

Obdobie antiky je však jasným dôkazom toho, že kvalita a spôsob stolovania sa zaobíde aj bez riadu, nábytku a jedálenského náčinia. Antické obdobie je charakteristické tým, že sa konzumácia potravín odohrávala po ležiačky, najlepšie na boku, bez prítomnosti stolíkov, stolov či iného potrebného nábytku. Pokrmy sa nosili na veľkých táckach, z ktorých konzumenti pojedali potravu iba rukami.

Prvé zmienky o kuchynskom riade pochádzajú okolo roku 6 000 – 4 000 pred Kristom, za priekopníkov v tejto oblasti sú považované vyspelé kultúry Ďalekého východu. Rozmach používania najrôznejšieho kuchynského riadu začal až s vývojom hrnčiarskeho kruhu, a to v dobe okolo roku 2 300 pred Kristom. Prvé porcelánové riady sa začali vyrábať v Číne, v 6. – 7. storočí, do Európy sa však dostali až v polovici 17. storočia.

Z jedálenských príborov sa ako prvá začala používať lyžica, ktorá bola vyrobená z materiálu, ktorý zodpovedal sociálnej skupine obyvateľstva. Na vidieku sa jedlo lyžicami drevenými, mešťania používali lyžice fládrované, šľachta a urodzené panstvo konzumovali jedlá lyžicami striebornými či pozlátenými. Ako druhý v poradí sa začal používať nôž, ktorým sa zvyčajne pokrmy krájali alebo napichovali a vkladali sa aj s ostrou špičkou noža do úst. Vidlička, po dlhú dobu označovaná za diabolský nástroj, si cestu na jedálenský stôl prerazila až v polovici 16. storočia. Prvé kusy vidličiek disponovali iba dvoma bodcami, až v 18. storočí sa vzhľad vidličky zmenil do terajšej podoby. Jedálenský nábytok, ktorý zahŕňal ako jedálenské stoly, tak aj jedálenské stoličky, sa začal rozširovať až v 16. – 17. storočí.

V súčasnej dobe je kultúra stolovania na veľmi vysokej úrovni, jedálenského náčinia je až 200 druhov najrôznejších predmetov. Skladba jedálenských a kuchynských predmetov, súvisiacich so stolovaním, sa v priebehu niekoľkých sto rokov príliš nezmenila. Jednotlivé kusy riadu sa od svojich predchodcov líšia tvarom, farebnosťou, detailmi, dekórmi a predovšetkým technológiou výroby.

Článok Stolovanie bol publikovaný 28. ledna 2013 v 06.30 v rubrike Byt. Autorom článku je Ing. Šárka Jalčová. Pre diskusiu slúži komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...