Jedálenský stôl

Tagy:  stôl, jedálenský stôl, drevený stôl, stoly do jedálne

Sponzorované odkazy:

Jedálenský stôl

História kultúrneho stolovania sa datuje do doby, keď mal človek možnosť použiť riad, jedálenský nábytok a zariadenie potrebné k príprave pokrmov. Antika je však príkladom toho, že kultúra stolovania nevyžadovala používanie príborov a jedálenského nábytku. V tomto období sa pokrmy konzumovali v ľahu, stoly slúžili len pre administratívnu činnosť a miesto príboru sa používali ruky.

Stôl je miestom, pri ktorom sa schádza celá rodina pri každodennom stolovaní, dôležitých oslavách, výročiach, nepríjemných udalostiach či obyčajnom rozprávaní sa s priateľmi a známymi. Jedálenský stôl patrí medzi frekventovaný a často používaný kus nábytku, ktorý je obvykle srdcom kuchyne alebo jedálenskej miestnosti.

História vývoja jedálenského stola

V čase raného stredoveku sa začal na stolovanie používať stôl, ktorý však bol ihneď po hostine uprataný do kúta. Stôl bol postavený tak, aby mohla byť rozložená lavica na sedenie, z ktorej bolo dobre vidieť k dverám. Stoly sa používali len v šľachtických a kráľovských sídlach, jednoduchí vidiečania sa bez neho museli zaobísť ešte po dlhú dobu. Významnú a veľmi praktickú úlohu nábytku zohrala v chudobných príbytkoch truhlica, ktorá spĺňala niekoľko dôležitých funkcií. V tamojších dobách slúžila truhlica podľa potreby ako jedálenský stôl, úložný priestor, sedací nábytok a predmet určený na prevoz majetku v čase vojny, výskytu moru či sťahovania sa do mesta. Rozmach používania jedálenských stolov začal až koncom 16. a začiatkom 17. storočia, vďaka čomu sa rozšíril aj výber riadu, jedálenských príborov a kuchynských doplnkov.

Použitý materiál

Drevo, imitácia dreva.

Drevo je symbolom príjemného a zdravého bývania, disponuje niekoľkými prednosťami, medzi ktorými nechýba ľahká údržba, minimálna starostlivosť, príjemná vôňa, pôsobí útulne a prináša príjemný pocit tepla domova.

Ak zvolíme stôl z masívneho dreva je veľmi dôležité skontrolovať povrchovú úpravu laku, v ktorej by nemali byť žiadne puklinky, pretože by mohli prepustiť vlhkosť, čím by došlo k znehodnoteniu materiálu. V posledných rokoch sa však od masívnych stolov z klasických drevín ustupuje a nahrádza ich „umelé“ drevo.

Najbežnejším a stále aktuálnym materiálom je imitácia dreva, ktoré prevláda v mnohých domácnostiach. V tomto prípade sa lepí drevená dyha na dosky MDF, ktoré je možné vyrobiť takmer v akomkoľvek dezéne, farbe a farebnej kombinácii. Najžiadanejšími dezénmi sú bielený dub alebo klasický dub morený na tmavohnedé farebné odtiene a imitácie exotických drevín.

K moderným trendom patrí kombinácia dvoch rôznych materiálov, z ktorých najtypickejším príkladom je sklo a kov alebo drevo a sklo. Sklenené dosky majú studený povrch, ktorý môže byť stolovníkom pri kontakte s rukou veľmi nepríjemný. Kovové a sklenené materiály pôsobia všeobecne chladne a najdôležitejšou podmienkou je kompatibilné začlenenie do interiéru.

Do detailu prepracované a dizajnovo štýlové dosky jedálenského stola nevyžadujú, tak ako v skorších dobách, zakrytie obrusom, ale naopak moderné trendy hlásia odhalenú dosku, ktorá by mala byť doplnená výrazným predmetom v podobe vázy alebo misy. Nepoužívanie obrusov má však aj svoje nevýhody, ku ktorými patrí škrípavý zvuk, ktorý majitelia budú počuť vždy, keď sa porcelánový alebo keramický riad stretne so doskou. Tento nepatrný detail však môžeme minimalizovať používaním anglického prestierania, ktoré popri estetickej funkcii plní aj funkciu praktickú.

Priestor

Rozmer a tvar stola musí vychádzať z priestorových možností miestnosti a počtu stolujúcich osôb. Do menších miestností by sme mali uprednostňovať štvorcové alebo obdĺžnikové stoly, ktoré oproti okrúhlym stolom nezaberajú toľko priestoru. Priestorový komfort pri stolovaní na každého stolovníka je 80 centimetrov na šírku, 40 centimetrov na hĺbku a priestor medzi stolom a stenou by mal byť aspoň jeden meter. Šírka stola je rozhodujúcim faktorom pre kvalitu stolovania, pretože popri potrebnom mieste pre stolovníka musíme počítať s plochou potrebnou pre umiestnenie korenín, ochucovadiel, stojanu s obrúskami či dekoráciami. Jedálenské stoly sú dodávané na trh v štandardnej výške 72 – 75 cm, pričom by sa výška dosky stola mala odvíjať od výšky jedálenskej stoličky v takom pomere, aby sa stolovníkom zmestili pohodlne nohy pod stôl. Domácnosti, ktoré neoplývajú dostatočným priestorom, môžu zvoliť variantu rozkladacieho stola, ktorý podľa potreby rozložia alebo naopak zložia.

Typy jedálenských stolov

Okrúhle stoly

Okrúhle stoly navodzujú sviatočnú atmosféru, ale sú veľmi náročné na priestorové umiestnenie. Stôl pre štyri osoby vyžaduje priemer aspoň 110 centimetrov, k čomu musíme pripočítať priestor potrebný pre umiestnenie stoličiek a priechodu, čím dosiahneme priemeru 270 centimetrov.

Sklápacie stoly

Sklápacie jedálenské stoly bývajú umiestnené v malých bytoch a kuchyniach, v ktorých nie je dostatočný priestor pre klasický stôl. Tieto stoly sú zavesené na stene, ktoré sa podľa potreby rozložia a po stolovaní sa vrátia do pôvodného stavu, vďaka čomu nezaberajú priestorové miesto. Možnou alternatívou sklápacích stolov sú barové dosky, ktoré sú umiestnené nad pracovnou doskou kuchynskej linky. Nielenže nezaberajú miesto, ale pôsobia veľmi efektne a stolovanie na nich je praktické a pohodlné.

Štvorcové a obdĺžnikové stoly

Najbežnejšími tvarmi sú štvorec alebo obdĺžnik, ktorých rozmery sa neustále zväčšujú a teda dnes už nikoho neprekvapí stôl o rozmeroch 90 × 180 cm. Obdĺžnikový stôl o rozmeroch 135 × 90 cm je štandardom pre štvorčlennú rodinu.

Článok Jedálenský stôl bol publikovaný 6. února 2013 v 08.00 v rubrike Nábytok. Autorom článku je Ing. Šárka Jalčová. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...