Ako vybrať sušičku jedla a prečo vôbec sušiť?
Sponzorované odkazy:
Mnoho domácností dennodenne vyhadzuje desiatky potravín, ktoré sú po záruke. Najmä ovocie a zelenina podliehajú skaze a vzhľadom na ich nie nízku cenu kvôli plytvaniu môžete mesačne vyhodiť až desiatky eur. Z tohto dôvodu je vhodné, zaobstarať si sušičku ovocia, ktorá vám pomôže potraviny vhodne zakonzervovať a udržať ich dobré po naozaj dlhú dobu. Sušenie ovocia však prináša mnoho ďalších nesporných výhod. Sušené plody skvele koncentrujú sacharidy, vlákninu, vytvárajú zdravé cukry a dokonale zasýtia pri menšom hlade. Neviete, čo si dopriať na desiatu alebo k večernému filmu a nechcete siahnuť po nezdravých sladkostiach alebo chipsoch? Zaobstarajte si sušičku a pripravte si chutné dobroty, ktoré vydržia.
Prečo sušiť?
Dôvodov prečo sušiť potraviny je veľa, ale všetky sú rýdzo pozitívne. Sušené ovocie a zelenina majú vysokú energetickú hodnotu, čiže vás skvele zasýtia a navyše dokonale zaženú neovládateľnú chuť na sladké. Aj v tomto prípade sa ale majte na pozore. Sušené ovocie v sebe koncentruje ďaleko viac cukru, než klasické ovocie, preto v prípade cukrovky alebo redukčnej diéty sušené ovocie obmedzte a strážte si jeho príjem. Sušená zelenina naopak obsahuje veľa antioxidantov, vitamínov a tiež vlákniny, preto sa jej nebráňte vôbec. Namiesto čipsov si doprajte sušenú repu, mrkvu alebo zeler a pochutnajte si na zdravom variante inak veľmi tučných zemiakových lupienkov.
Pozor na pleseň
Usušiť ovocie a zeleninu je jeden krok, ale tiež musíte dbať na jeho skladovanie. Sušené ovocie a zelenina musí zostať vždy v suchom prostredí. V opačnom prípade začne plesnivieť a tým pádom nemá už žiadnu hodnotu a slúži len ako biologický odpad. K sušičke ovocia si preto kúpte aj kvalitné skladovacie dózy, ktoré potraviny skvele zakonzervujú a udržia ich suché a vhodné na každodennú konzumáciu.
Aký zvoliť tvar?
Možno si hovoríte, že tvar sušičky je len o vzhľade a dizajne a čiže je úplne na vás, akú zvolíte. Opak je pravdou a tvar môže naozaj celý proces sušenia značne ovplyvniť. Napríklad u oválnych sušičiek nejde teplo rovnomerne a potraviny sa tak nemusia sušiť naraz. Kým stred bude už krásne presušený, okraje budú ešte surové. Oproti tomu hranatá sušička dobre vedie teplo pozdĺž celej svojej dĺžky a preto je ovocie aj zelenina usušené rovnomerne a v rovnakom čase. Ak teda zvažujete, aký tvar zvoliť, hranatá sušička je jasnou voľbou. Okrem týchto výhod ju v kuchyni ľahšie začleníte medzi ostatné spotrebiče.
Ako potraviny sušiť?
Dôležitou fázou je samozrejme príprava sušenia. Menšie plody ako je hrozno, slivky alebo marhule môžete sušiť v celku. Väčšie kusy ovocia – jablká, hrušky, broskyne alebo zeleninu krájajte na plátky hrubé maximálne 1 centimeter. Dbajte na to, aby boli plátky naozaj rovnako vysoké. Jedine tak sa ovocie a zelenina presuší rovnomerne.
Článok Ako vybrať sušičku jedla a prečo vôbec sušiť? bol publikovaný 26. srpna 2016 v 17.45 v rubrike Dom, Byt a Doplnky. Autorom článku je Veronika Sýkorová. Pre diskusiu slúži komentáře (0).
Podobné články
- Ako sušiť bielizeň v byte? 18.03.2014 07.00
- Ako prať a vešať bielizeň, aby ste nemuseli žehliť? 03.06.2015 14.00
- Radiátory do kúpeľne - nápady a trendy 29.09.2013 07.30
- Využitie pivničných priestorov 20.07.2013 06.30
- Používate obrúsky do sušičky? 10.06.2023 06.00
Top 10
- Zamilujte si leňošky
- Susedov strom - kto môže orezať jeho tieniace vetvy?
- 3D plotové panely
- Oceľové tyče: vlastnosti a rozsah použitia
- Kúpanie v drevenej vani
- Šťastný bambus prináša hojnosť do domu. Viete, ako sa o neho starať?
- Aj detské izby sa riadia dizajnovými trendmi!
- Leňošky a kreslá - štýlovo a pohodlne
- Relaxačné kreslo
- Letničky do hrantíkov - na slniečko a do tieňa
Tagy
interiér Záhrada bývanie kuchyňa dekorácie kuchyne kreslo nábytok kúpeľňa